Olej spożywczy dodajemy do wielu potraw, a w zależności od tego, z czego jest pozyskany, będzie smakować zupełnie inaczej i będzie miał inne właściwości. Jeżeli mamy prasę do oleju, to tłoczenie będzie szybkie, a olej zawsze świeży i aromatyczny.
Kiedy idziemy do sklepu, to poszukując oleju, najczęściej sięgamy po olej słonecznikowy, rzepakowy, kokosowy lub po oliwę z oliwek. Jednak nasion, z których można tłoczyć olej, jest znacznie więcej. Każdy olej ma inne składniki odżywcze i inny smak. Wystarczy, że zmienimy olej podczas przygotowywania potrawy, a będzie smakować zupełnie inaczej niż do tej pory. Jednym ze zdrowszych olejów jest olej z pestek winogron. W sklepie kosztuje dużo, ale w domu możemy go zrobić sami. Jego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a korzyści z jego tłoczenia jest sporo.
Olej w kilka minut!
Raczej trudno sobie wyobrazić tłoczenie oleju z pestek winogron ręcznie, ale już kiedy mamy wyciskarkę wolnoobrotową albo prasę do oleju, smaczny olej mamy już po chwili. W tym przypadku na uwagę zasługuje przede wszystkim prasa do oleju. Wtedy wystarczy, że ze słodkich owoców pozyskamy pestki (to jedyna czasochłonna czynność w całym procesie tłoczenia oleju), następnie wrzucamy pestki do urządzenia, a już po chwili w pojemniczku będzie olej. Zajmuje to zaledwie chwilę, a mamy wysokiej jakości świeży olej, który wykorzystamy nie tylko w kuchni.
Olej winogronowy nie utlenia się tak łatwo jak inne oleje, ale jeżeli nie chcemy, by stracił swoich właściwości odżywczych i aromatu, to musimy go zamknąć w ciemnej butelce i dobrze zamknąć. Przez profil kwasów tłuszczowych olej z pestek winogron nie nadaje się do smażenia.
Dlaczego warto stosować olej z pestek winogron?
Olej winogronowy to przede wszystkim źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym zawierają kwas oleinowy i linolowy. Pomagają utrzymać optymalny poziom cholesterolu i są ważne w profilaktyce miażdżycy. Jest też sporo witaminy E, która jest silnym antyoksydantem i nie bez powodu nazywa się ją witaminą młodości. W porównaniu z innymi olejami roślinnymi olej z pestek winogron trudno ulega utlenianiu.
Jakie jest zastosowanie oleju winogronowego?
O olejach roślinnych myślimy głównie pod kątem ich wykorzystania w kuchni, gdzie zresztą sprawdzają się znakomicie. Są dobrym uzupełnieniem dań i dostarczają do organizmu wielu cennych związków. Jednak olej winogronowy pokochamy również z innych powodów. Możemy go wykorzystać do zrobienia domowej maseczki na twarz. Poleca się go dla osób ze skórą naczynkową, suchą i skłonnością do podrażnień. Witamina K wzmacnia naczynia krwionośne, witamina E sprawi, że skóra wygląda młodo, a kwasy tłuszczowe dobrze ją nawilżą. Pomoże także przy trądziku i może zastąpić krem pod oczy.
Olej z pestek winogron sprawdzi się też do olejowania włosów. Dzięki niemu nasze włosy będą mocne i pełne blasku, a efekty widać już od pierwszego użycia. Ten olej sprawdzi się również do masażu. Ma przyjemny aromat, nawilży ciało i nie ma żadnych szkodliwych substancji.
Artykuł powstał we współpracy merytorycznej z https://zdrovi.pl/prasa-do-oleju-co-to-jest-i-do-czego-sluzy/