Masło ochechowe i orzechy leża na drewnianej desce

Masło orzechowe – zdrowa i smaczna przekąska

Masło orzechowe to zdecydowanie jedna z najzdrowszych przekąsek, służących do smarowania pieczywa. Tego typu kremy wytworzone są bowiem z wartościowych orzechów arachidowych, które stanowią bogate źródło istotnych tłuszczów nasyconych, witamin i minerałów. Spożywane w rozsądnych ilościach okażą się więc świetnym dodatkiem zbilansowanej diety. Jakie dokładnie właściwości posiada masło orzechowe i dlaczego warto je spożywać?

Masło orzechowe – zdrowa i smaczna przekąska

Masła orzechowe to popularne wyroby spożywcze bez dodatku cukru, wytwarzane najczęściej z orzeszków ziemnych. To właśnie orzechy arachidowe zawierają bowiem zdrowe tłuszcze nienasycone, które w dużym stopniu zapobiegają chorobom serca oraz pozytywnie wpływają na profil lipidowy. Ponadto są cennym źródłem wielu witamin, minerałów i składników odżywczych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Na szczególną uwagę zasługuje jednak wysoka zawartość witamin z grupy B, w tym niacyny. W maśle orzechowym znajduje się też wiele antyoksydantów, przeciwutleniaczy i aminokwasów. Ponadto orzeszki ziemne dostarczają sporej ilości błonnika, który zdecydowanie ułatwia zrzucanie zbędnych kilogramów. Nie można również zapomnieć, że masło orzechowe zawiera lekkostrawne białko roślinne, stanowiące idealne uzupełnienie diety osób aktywnych fizycznie.

Aby wybrane pasty orzechowe cechowały się prozdrowotnymi właściwościami to należy kupować wyłącznie produkty bazujące na jak najwyższej wartości orzechów arachidowych, sięgającej nawet do 100%. W niektórych kremach z kawałkami orzechów znajdują się szkodliwe kwasy tłuszczowe trans, olej palmowy, cukier czy duże ilości soli, których nadmierne spożywanie nie jest wskazane przy zdrowej diecie.

Właściwości masła orzechowego

Masło orzechowe wykazuje wiele prozdrowotnych właściwości na kilku płaszczyznach:

  • nienasycone tłuszcze zawarte w orzechach pozwalają efektywniej spalić tkankę tłuszczową oraz wspomagają pracę układu krążenia,
  • wysoka zawartość węglowodanów złożonych i błonnika zapewnia uczucie sytości, dzięki czemu można uniknąć dodatkowego podjadania w ciągu dnia,
  • antyoksydanty wchodzące w skład masła orzechowego regulują zły poziom cholesterolu oraz wykazują pozytywny wpływ na stres oksydacyjny,
  • witaminy z grupy B wspierają koncentrację oraz pamięć,
  • znajdująca się w maśle orzechowym witamina E opóźnia procesy starzenia się komórek,
    i skutecznie usuwa z organizmu wolne rodniki.

Masło orzechowe niezwykle skutecznie wspomaga więc stosowanie zróżnicowanej diety. Spożywane w odpowiednich ilościach przyniesie wiele zdrowotnych korzyści i doskonale wesprze prawidłowe funkcjonowanie organizmu.

Author: Dawid Marczewski

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *