Tran i olej z wątroby rekina są substancjami pozyskiwanymi z ryb, które mogą wspierać nasze zdrowie. Choć na pozór tłuszcze te wydają się podobne, a niektórzy używają ich nazw wymiennie, w rzeczywistości istnieją między nimi znaczące różnice. Co należy wiedzieć o ich właściwościach i pochodzeniu? Na przyjmowanie której substancji warto się zdecydować – tranu czy oleju z wątroby rekina?
Czym jest tran i jakie ma właściwości?
Tran to koncentrat oleju ze świeżej wątroby dorsza atlantyckiego. Może być pozyskiwany również z wątroby innych ryb z rodziny dorszowatych. Tylko takie oleje mogą być nazywane tranem, co oznacza, że olej z wątroby rekina tranem nie jest. Produkt z ryb dorszowatych zawiera sporo witaminy A i D, a także nienasycone tłuszcze omega 3 (cenne DHA i EPA) i omega 6. Obecność wymienionych substancji sprawia, że tran wspiera funkcjonowanie układu immunologicznego, nerwowego i krwionośnego.
Witamina A zawarta w oleju z wątroby ryb dorszowatych uszczelnia błony śluzowe, dzięki czemu organizm skuteczniej broni się przed patogenami. Wspomniana substancja, podobnie jak witamina D, jest ważna dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Dzięki nim organizm efektywniej walczy z chorobotwórczymi czynnikami. Witamina D dba ponadto o dobre samopoczucie i zdrowie kości. Z kolei nienasycone kwasy tłuszczowe omega 3 i 6 wspierają układ immunologiczny, krwionośny i nerwowy.
Choć tran jest doskonałym suplementem na odporność, jego przyjmowanie nie jest zalecane wszystkim. Ze stosowania oleju powinny zrezygnować osoby cierpiące na hiperkalcemię, kamicę nerkową czy sarkoidozę. Tranu nie należy ponadto łączyć z innymi suplementami z witaminą A i D, dlatego że mogłoby dojść do przedawkowania składników. Oleju nie można suplementować w czasie antybiotykoterapii. Należy też zachować ostrożność, gdy przyjmuje się inne preparaty wzmacniające odporność.
Olej z wątroby rekina – co zawiera i jak działa na ludzki organizm?
Olej z wątroby rekina, jak wskazuje na to już sama jego nazwa, pozyskuje się z wątroby rekinów. Produkt różni się od tranu pochodzeniem i składem. Zawiera mniej kwasów omega 3 niż olej z wątroby ryb dorszowatych. Choć zarówno tran, jak i olej z wątroby rekina mogą być stosowane jako środki wzmacniające odporność, nie są tymi samymi produktami.
Olej z wątroby rekina zawiera trzy ważne składniki – alkiloglicerole, skwalen i kwasy omega 3. Pierwsze dwa typy substancji regulują aktywność limfocytów, monocytów i granulocytów. Składniki wspierają proces powstawania białych krwinek. Skwalen i alkiloglicerole pobudzają też makrofagi do fagocytozy. Warto pamiętać, że omawiane substancje działają synergicznie. Oznacza to, że stosowanie oleju z wątroby rekina pozwala optymalnie wykorzystać ich właściwości.
Omawiany produkt nie powinien być traktowany jako wystarczające źródło kwasów omega 3. Ponadto oleju z wątroby rekina nie mogą spożywać pacjenci ze skazami krwotocznymi ani przyjmujący leki przeciwzakrzepowe.
Tran czy olej z wątroby rekina – co wybrać?
Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na pytanie, który z olejów pozyskiwanych z ryb jest lepszy. To, czy powinno się wybrać tran czy olej z wątroby rekina, zależy od indywidualnych potrzeb czy stanu organizmu. Oba produkty mogą być skutecznymi środkami wzmacniającymi odporność. Tran zawiera jednak więcej kwasów omega 3 niż olej z wątroby rekina. Dostarcza też ważne dla funkcjonowania ciała witaminy A i D, dlatego zaleca się go przede wszystkim dzieciom. Z kolei olej z wątroby rekina ma silne właściwości wiruso- i bakteriobójcze, a także bardzo skutecznie aktywuje komórki układu odpornościowego. Ze względu na to działanie okazuje się dobrym suplementem na sezon jesienno-zimowy czy okres osłabienia organizmu. Warto pamiętać, że choć oba oleje wykazują cenne właściwości, nie powinno się przyjmować ich równocześnie.
Tran i olej z wątroby rekina różnią się pochodzeniem, składem i właściwościami, ale oba mogą być stosowane w celu wzmocnienia odporności. Wybór konkretnego preparatu powinien być podyktowany indywidualnymi potrzebami, a najlepiej skonsultowany z lekarzem lub farmaceutą.